31 Ocak 2010 Pazar

UYUMADAN ÖNCE



Belki de insanoğlunun en zorlandığı şey AN'DA kalabilmek. Geçmişin yükleri, geleceğin olasılıklarının yükünü taşımadan, ŞİMDİ'nin tadına varabilmek. Senelerdir bu işlerle uğraşmama rağmen, geçmişe göre daha iyi olsam da hala en zorlandığım şeylerden biri. Bunun için şu uygulamanın yararlarını çok gördüm. En azından birinizin bile daha çok anda kalabilmesini sağlayabilirse çok sevineceğim.
Geceleri yatarken günün hesaplaşmalarını yaparım. O günden aldıklarımın ve alamadıklarımın muhasebesi. Bir seyirciymişim de o günün filmini seyrediyormuşum gibi yargısız ve beklentisizce yaparım bu eylemi.

Şu soruları tek tek gözden geçiririm:

-Ruhsal titreşimime uymayan hangi eylemlerde bulundum ?
-Günlük davranışlarımın hangileri benim amacıma uygun, hangileri değil ?
-Birinin kabini kıracak bir harekette bulundum mu ?
-Herhangi birine söylemek isteyip de söyleyemediğim bir şey kaldı mı ?
-Sevdiklerime sevdiğimi yeterince ifade edebildim mi?
-Günü gözden geçirdiğimde bedenimde bir kilitlenme noktası hissediliyor mu ?
-Sağlığımı etkileyecek herhangi bir davranışta bulundum mu ?
-Olanları ve karşıma çıkanları onurlandırdım mı ?
-Sahip olduğum herşey için şükranlarımı gönderdim mi ?

Yatmadan önce bu kadar soruyu gözden geçirmek çok zaman almıyor, merak etmeyin. Her gece bu uygulamayı tekrarlarsanız bir süre sonra alışkanlık halini alıyor. Bu sorularımda yapmadığım şeyleri saptarsam, bir çırpıda yapıp öyle uyku alemine dalıyorum. İçinizde negatif duygular veya yüklerle yatarsanız, zihniniz tüm geceyi bunlarla mücadele ederek geçirir dinleneceği zamanı ve sabah da aynı negativiteyle kalkarsınız yeni gününüze. Yani baştan kaybetmiş olarak.
Kendinizi günlük ödevini çalışan bir öğrenciymiş gibi düşünün. Günlük ödevlerini zamanında yerine getiren bir öğrenci okulunda nasıl başarıya ulaşırsa, sizde yaşamınızı daha huzurlu ve başarılı geçireceksiniz.
Benim en çok önemsediğim başka bir şey de yakınlarınızla herhangi bir sorun yaşadığınızda küskünlüklerle sakın gecenizi geçirmeyin. Uykuya dalıp uyanamayacakmış gibi kavgaları , kızgınlıkları, küskünlüklerle yatmadan önce yüzleşip, anlaşma sağlayıp öyle yatmayı alışkanlık haline getirmek lazım.

Tüm bunları uyguladığınızda ertesi gün sabaha uyandığınızda bir önceki günün hesabı kapatılmış, yükleri atılmış olarak yola devam edebiliyorsunuz.
En önemlisi de AN'DA KALARAK...

Allah rahatlık versin


Sevgiyle kalın

Erkan Sarıyıldız


1 yorum:

  1. gece yatmadan önce masal dinlemek yerine bir masal yazarak uyumak da olabilir. ne bileyim, ödev yapar gibi liste çıkarmak pek bir sevimsiz geldi. hem böylece yazı dilimiz de gelişir. hem de kendimizi azarlamamış oluruz, olayları dışardan seyrediyormuş da yorumluyormuş gibi oluruz.

    YanıtlaSil