9 Haziran 2010 Çarşamba

MUTLULUK BİR TERCİHTİR


Mutluluk nedir?
Yaşamın amacı sadece mutlu olmak mıdır?
Mutluluğa ulaşmak için neler uygulamalıyız?
Hemen aklınızdan
 "Ne kadar klişe bir yazı olacak belli başından. Kim kaybetmiş ki mutluluğu bulasın" gibi laflar geçirmeyin. Çünkü burada size mutluluğu bulma yollarını tek tek yazacak  veya formüller belirtecek değilim.
Mutluluğun tarifi bence yapılamaz. Çünkü herkes için kendine özel bir olma halidir mutluluk. Bu yüzden de herkesin tanımı birbirinden farklı olacaktır.
Kişilerin mutluluk eşikleri de birbirinden farklı. Ne yazık ki şunu gözlemliyorum, çağdaş ,eğitimli insanların mutlu olma eşikleri gittikçe yükseliyor. Primitif insanı mutlu etmek için basit bir olay veya temel ihtiyaçlarını karşılamak yeterli olurken, yaşamların evrimleşmesi neticesi gereklilikler kat be kat artmış durumda. İnsanlar maddesel dünyada, içlerindeki mutluluk açlığını gidermek için daha çok sahip olma güdüsüne sahip hale gelmiş. Ne kadar sahip olursam o kadar mutlu olurum bilinciyle yaşıyor. Bu yüzden de sürekli bir koşturma, çaba, mücadele, maddenin soğuk çarklarına kapılmış giden yaşamlar yaşanıyor.
Yalnız hepimizin unuttuğu şu; şekle girmiş hiçbir şey gerçekten ihtiyacınız olan içsel mutluluğunuzu sağlayamaz.
Formlar geçicidir, özler kalıcı.
Sadece geçici süre mutluymuş gibi hissedersiniz ama neye, kime, sahip olsanız da bir süre sonra bu arayış tekrar başlayacaktır.
Hayatı ne kadar basitleştirirsek, ne kadar akışına bırakırsak ve ne kadar yaşamın sadece şu anda olduğunu anlayabilirsek, o kadar kolay mutluluğa ulaşabiliriz. Bu duruma geçmek, alıştığımız yaşamdan bu sadeliğe ulaşmak hiç kolay gelmese de, kendimizde yapacağımız ufak bir devrimle farklı bir bakış açısına geçebiliriz.
Hayat aynı hayat olsa da sadece bakış açınızdaki ufak bir değişim yaşamın coşkusunu  doyasıya yaşamanıza sebep olur.
"Güzellik bakanın gözündedir."
Aynı sözü şöyle de çevirebiliriz
"Mutluluk bakanın gözündedir. Mutluluk kişinin bakış açısından kaynaklanır."
Etrafınıza bir bakın. Her biri kendine özgü karakterlerde yüzlerce insan. Bir kısmı yaşamın her anını doyasıya ve yüzünde huzurun beslediği bir gülücükle yaşıyor, diğer bir kısım ise hayat koşturmasının bunalttığı, sürüne sürüne ve acılı ifadelerle giden yaşamlar sürüyor.
 Bu kişilerin bir kısmı başka bir dünyada mı yaşıyor peki?
Tabii ki hayır. Aynı geçim sıkıntısı, aynı yaşam koşturması, aynı gündelik sorunlar, aynı ülke, aynı sorunlar, aynı savaş çığlıkları, aynı ekonomik kriz.
Farkı sağlayan ne?
Sadece mutlu olmayı tercih ediyorlar.
Çünkü sizi ve yaşamınızı belirleyen şey tercihlerinizdir.
Herşeyde olduğu gibi
MUTLULUK  BİR TERCİHTİR

Sevgiyle kalın

Erkan Sarıyıldız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder