4 Ocak 2011 Salı

ONULMAZ HASTALIK



Tüm dünyada en çok sayıda insanı etkileyen hastalık nedir diye sorduğumda aklınıza hangi hastalıklar geliyor? Doktorum ya, illaki hastalıklardan bahsetmem gerekir ya....
Aklınızdan kanser, tansiyon, şeker hastalığı geçiyordur eminim. Ama inanın bence bunlardan çok daha zararlı bir tanesi var, söyleyince şaşıracaksınız.
Bu soruyu kendime sordum, ardında düşünüp taşındım ve klinik çalışmalar yaptım (metodik olmak zorundayım) ve son kararımı açıklıyorum
KURGULAMA HASTALIĞI
Şimdi bu hastalık nereden çıktı diye düşünüyorsunuzdur?
Nasıl bir hastalıktır, belirtileri nelerdir, ne gibi komplikasyonları vardır?
İnsanları en çok  mutsuz eden, yerlerde süründüren, dert üstüne dert açan, dramalar yarattıran hastalıklı bir düşünce kalıbından bahsediyorum.
İnanın biraz düşününce beni haklı göreceksiniz.
Bu kalıbı farkettiğimden beri kendimi en çok rahatsız eden olayların, hayatımı  zindana çevirdiğim onlarca deneyimimin altında hep bu sinsi düşman yatıyormuş. Çok şükür tedavisini oldum. Darısı sizin başınıza..
Nasıl mı tedavi oldum?
Kurgulamalarımı aldırdım.
Bir düşünün yaşantınızı, ilişkilerinizi, karşınıza çıkan sorunları, ilişkilerdeki çıkmazları. Tüm bunların üstündeki şatafatlı dram giysilerini soyun ve olayı çıplak görün. Karşınızda  tüm bunları yaratanı, zihninizde büyük bir zevkle kahkahalar atarak oturan bu kalıbı bulacaksınız.
Arkadaşınız uzunca bir süre sizi aramaz ve buna çok üzülürsünüz. Bu hastalığın etkisindeki zihniniz size çok güzel  planlanmış kurgular yaratmaya başlar.
"O seni önemsemiyor. Bak hayatında senden daha önemli şeyler var. Sen artık onun için geri plandasın. "
Hemen bu kurgular içinizde bir öfke patlamasına dönüşür; ardından acı dolu ,bol gözyaşlı saatler gelir, kırgınlıklar da cabası.
Eşiniz eve gelir ve suratı asıktır. Yeni yaptırdığınız saçınızı farketmez.  Evet yine yaratık işbaşında:
"İşte artık seni sevmiyor. Bak saçını bile farketmedi. Şu suratına bak nasıl da asık, sana sevgisi azalmış belli.
Zaten  sen onun için önemli değilsin."
Ardından surat asmalar, kavgalar, başağrısı nöbetleri.
İşe gidersiniz. Yöneticiniz sabah size baktığında gülümsemedi. Günaydınınıza da kısa bir bakışla cevap verdi. Hadi bakalım:
"Kesin sen artık gözde elemanı değilsin. Zaten şirketin işleri kötü. Yakında ilk işten atılacaklar arasına seni de sokarlar."
Şu anda bu örnekler ne kadar komik geliyor değil mi?
Kendinize dürüst olun lütfen, bunları hepiniz yapıyorsunuz. Başkalarını kendi kafanızda yarattığınız kalıpların içine sokup, bu kalıplarda işleyip hem de daha onlara sormadan kendi Zannetme fabrikasının acımasız çarklarına sokup, daha o kişinin haberi bile olmadan asıp kesiyorsunuz.
Bütün bu karmaşık, kaotik düşünce saçmalığından çıkıp basitçe ve net olarak düşünmüyorsunuz.
 Belki arkadaşınız çok yoğun olduğu için telefon açamamıştır. Bunu ona sormadan kendi kafanızdaki infaz yargıcının kararını uyguluyorsunuz. O, çok sevdiğinizi söylediğiniz??? arkadaşınıza bu acımasızlığı uygulamanız, ona olan sevginizi sorgulatmaz mı?
Belki eşiniz işinde çok büyük sorunlar yaşadı, eve geldiğinde kafası çok meşgul olduğu için sizin için önemli olan bu saç meselesini farkedemedi. Hemen öfkeleneceğinize neden onu anlamak için uğraşmıyorsunuz? En çok sevdiğinizi düşündüğünüz insan bu kadar çabayı hakketmiyor mu?
Yöneticinizin özel hayatında sorunları olduğu için size tepkisiz kalabileceğini düşünemediniz mi?
Örnekler onlarca sıralanabilir.
Tamamen kendi yaratımınız olan kurgulamalar içinde debelenip, mutsuzluklar yaşıyorsunuz.
Bundan kurtulmak istiyorsanız zihninizin etiketleme ve yargılama çarkları devreye girmeden durdurmaya çalışın. Baktınız aynı olay cereyan edecek, hemen farkındalığa geçin işte o zaman bunu başarabiliyorsunuz
Şunları sürekli söyleyin kendinize.
Bir olay illa ki bir sebepten oluşmaz.
Herşeyi isimlendirmek, kurgulamak zorunda değilsiniz.
Herşeyi kişisel algılamak zorunda değilsiniz.
Olanı olduğu gibi deneyimlemeyi, insanları kendi doğalarında görmeyi öğrenmelisiniz.
Yaşamınıza giren insanları kendi zihinsel kalıplarınızdan özgürleştirin. İnanın, bu hamleye etrafınızdakilerin ve daha önemlisi  sizlerin çok ihtiyacı var.

Sevgiyle kalın

Erkan Sarıyıldız

2 yorum:

  1. Her zamanki gibi, çok etkileyici. Faydalanacağım bu yazıdan. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Çok beğendim,farklı bir bakış açısı sergilemişmisiz,çok teşekkürler

    YanıtlaSil