8 Temmuz 2010 Perşembe

KUTSAL NEHİR


Yaşam dediğiniz nedir?
Yaşamı en iyi tanımlayan ne olabilir?
Yaşam gerçekten başı sonu belli bir yolculuk. Bu yolculuğun en önemli özelliği herkesin bu yolculukta kendine özel bir rota izlemesi.
Hayatı en güzel tanımlayan şey bence nehir benzetmesi. Zaman zaman durağan, zaman zaman delice gürül gürül  de olsa, hep akışta olan bir nehir.
Bizlerde bu nehrin ivmesine uyarak hareket etmeye çalışan varlıklar. Siz bu nehirdeki yolculuğunuzda ne yaparsanız yapın gideceğiniz yeri siz bilemeseniz de belirli. Bu gidişin önünü nehrin içindeyken farkına varamadan akışın istikametinde yaşayıp gidiyoruz.
İnsanoğlunu en çok rahatsız eden duygulardan biri belirsizlik ve önünü görememedir.
Hayat denilen sürecin en belirgin özelliği de bu olunca ve her an, her türlü sürprize açık bir şekilde yaşarken hayata karşı duruşumuz çok önemli. Bu duruşunda belirleyicisi yaptığımız seçimler.
Hayat karşımıza çok miktarda şık sunmuyor. Sadece üç adet seçenek var önümüzde. Yapılan seçimlere göre olmak istediğiniz kişi tiplerini belirleyin.

Statükocular( Bulunduğu yere tutunanlar)
Kişi sürekli değişen koşullar ve olayların nereye götürdüğünü bilemediğinden, şu an bulunduğu yerden ayrılmamayı tercih eder. Nehirin akışına kapılmamak için ağır bir demiri nehire salmıştır. Şu anda bulunduğu yeri çok iyi tanıyordur, ilerlediğinde karşısına çıkacak bilinmezliklerin korkusunu yaşayacağına, bildiği her zaman en iyidir. Bu seçim en kolayı gibi görünse de aslında akıntının gücüne karşı sabit kalabilmek en zorudur. Nehrin sizi alıp götürmesine direnmek için çok güç sarfetmeye başlarsınız.Tekrar harekete geçme korkusu içinde değişime karşı koyarak yaşamayı tercih etmektir bu seçimin sonucu. Ardından korkular artar ve depresyonda bir yaşam gelir. Hep söylediğim gibi evren değişmemeyi ve hareketsizliği kabul edemez.
"Ya değişirsin ya ölürsün."
Burada aklıma Mc Donald'ların kurucusu Ray Croc'un lafı geldi.
"Yeşillenmişken büyürsün. Olgunlaşınca ise çürümeye yüz tutarsın"
Gerçekten sürekli gelişmeye ,değişime açık olmayan çürümeye mahkumdur. O yüzden devamlı yeni filizler yani değişim açılımları üretmeliyiz.

Kontrol çılgınları
Kişi hayat nehrinin eşliğinde hareket eder fakat bu yolculuğun kontrolünü elinde tutmaya çalışır. Nehrin akışının kendini nereye götüreceğini belirlemek için büyük bir çaba göstermeyi tercih eder. Bu aslında yaşamın özgür akışına bir başkaldırıdır.
Bir şeylere ulaşmak bir yerlere varmak için çok çalışır. Hayat bir karmaşadır ve ilerlemek için sürekli savaşmak gerekir. İç sesinden çok mantığının sesini dinler. Hayatın akışı içinde uğraş vermek yanlış değil fakat  herşey zaten mükemmel şekilde oluyorken hayatı bir mücadele alanına çevirmek sorun yaratır. Bu seçim belki de en zorudur. Sürekli tetikte olmayı, sürekli çabalamayı gerektirir.

Akışa bırakanlar
Bu kişiler hayatın mükemmel kurgusuna güvenir ve kendini akışa teslim eder. Yaşanılan olaylar  olay içindeyken her zaman kolay ve olumlu görünmese de aslında herşeyin mükemmel bir planın parçası olduğunun bilincindedir.
Bu tarz yaşamdan bahsederken boşvermişlik, güçsüzlük, çabasızlık olarak algılanmasın. Kişi yaşam sürecinde ne yapacağına, ne istediğine, nereye gideceğine dair kararlar verir. Burada rehberi ise içindeki bilge taraftır. Kendi üstbenliğinin doğrultusunda bir yaşam seçmiştir. Karar vermesi gerektiğinde nasıl olsa üstbenliği onun için en doğru kararları verecektir.
Bence ideal olan hayatın akışına teslimiyettir.  Teslimiyet için  ilahi mükemmel plana güvenmek gerekir.
Yaşam nehri her zaman sizi en doğru olduğunu düşündüğünüz istikamette götürmüyebilir. Belki de gideceğiniz yer sizin gelişiminiz için en doğru yer değildir. O yüzden sürece güvenmeyi öğrenmek lazım.
Sizin işiniz bu yolculukta NELER deneyimlediğiniz, cebinize neler aldığınız. NASIL'ları düşünmek değil. Hayat zaten  yöntemini size gösterecektir.
Herkesin gideceği yer belirli de olsa  bu aynı yere herkesin ulaşma yolu aynı değildir.
Ulaşılacak yer ise SEVGİ, NEŞE, MUTLULUK, ÖZGÜRLÜK yani TANRI'dır.
Orası MUTLAK BİRLİĞİN yeridir.
Kendinizi teslimiyete bırakın ve GÜVENİN.
Zaten herşey en mükemmel şekilde oluyor.

Sevgiyle kalın

Erkan Sarıyıldız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder