24 Mart 2010 Çarşamba

HAYAT DIŞARDA

Bilge kişi ile kendini beğenmiş bir entellektüel akademisyen bir teknenin güvertesinde yolculuk ederken sohbete başlarlar. Entellektüel kişi bilgenin eğitim düzeyini anlamak için sorular sormaya başlar.:
"Siz Astronomi eğitimi aldınız mı?"
Bilge:
"Aldığımı söyleyemem" der.
"Öyleyse hayatının büyük bölümünü boşa geçirmişsin. Çünkü astronomi çalışıp takım yıldızları okumayı bilen bir kaptan, tüm dünyayı zorlanmadan gezebilir."
Bir kaç dakika sonra  meraklı adam tekrar soru sorar:
"Peki, meteoroloji eğitimi aldınız mı?"
Bilge
"Hayır almadım" der.
"Hımmm. Hayatınızın büyük bölümünü boşa harcamışsınız. Çünkü rüzgarı yakalamayı bilen kaptan gemisini çok yüksek hızlara çıkarabilir."
Akademisyen bu, merakı diz boyu. İlla ki bilge kişinin yanında üstünlüğünü göstermeye çalışıyor. Bir süre sessizlikten sonra:
"Siz Oceanography (Okyanus bilimi) eğitimi aldınız mı?"
Bilge büyük bir sabırla:
"Hayır " der.
Akademisyen böbürlenerek:
"Ahh. Ne büyük zaman kaybı. İlkel insanlar akıntıların yönünü kullanarak kendilerine yiyecek ve barınak bulmayı becermişler."
Bir kaç dakika sonra  bilge kişi, akademisyenin  teknenin kenarına doğru ilerlemesini sağlar. Soğukkanlılıkla sorar:
"Siz yüzme eğitimi aldınız mı?"
Akademisyen mağrur bir şekilde:
"Hiç zamanım olmadı "der.
Bilge bıyık altından gülerek:
"Öyleyese hayatının tümünü boşa geçirmişsiniz. Çünkü gemi batıyor."
Spiritualite ve kişisel gelişim yoluna girdiğiniz anda doğru bilgiye ulaşmak için o kadar kaynaktan yüzlerce şey okunur, o kadar çok toplantıya katılınır, saatler, günler, seneler süren eğitimler yapılır ki. Hepimiz sürekli bir arayış içinde, kafamızda senelerin biriktirdiği soruların çözümünü bulmak amacıyla daha önce bu yollardan geçmiş kişilerin derin bilgilerinden yararlanmaya çalışıyoruz. Hepimiz öyle açız ki bilgiye. Gerçekten bilinmezin karşısında, insan hep daha fazlasına ulaşmak istiyor. İşin ilginci, geldiğiniz her aşamada açlığınız azalacağına daha da artıyor.
Fakat amaç sadece öğrenmek değil, olmak olmalı. Eğer aldığınız bilgiyi yaşamınızda deneyimleyemiyor, kendinizle ve çevrenizle ilişkilerinizde uygulayamıyorsanız, bu bilgi sadece bir çöplük halinde zihninizde durur. Gerçekte olması gereken aldığımız eğitimi uygulamaktır. 
Uygulamalı eğitim için yaşamdan daha iyi neresi olabilir. Bütün insanlar, çevreniz, sokaktakiler sizlere bir şey öğretebilmek için yaşamınıza giriyor. Verdiklerini almazsanız bu ders saatlerini boşa harcamış olursunuz. Ne yazık ki boşa harcayacak zamanımız kalmadı. Yaşamın her anını en çok nasıl kazanım sağlarım diyerek geçirmeliyiz.
Bir adam tüm hayatını babasının katilini aramakla geçirir. Yaşam boyu tüm amacı katili bulmak olduğu için bu arada kendi yaşamını da hiçe sayar. Sonunda katili bulur. Bunun üzerine yanındakiler adama sorar:
"Senelerdir aradığın katili buldun. Bundan sonra ne yapacaksın?"
Adam cevaplar:
"Senelerdir intikam işiyle o kadar meşgul olmuşum ki, bundan sonra intikam olmadan ne yapacağımı bilemiyorum."

Şunu bilmeliyiz ki gerçeği yaşamak, aramaktan daha önemlidir.

Sevgiyle kalın

Erkan Sarıyıldız

2 yorum:

  1. ANINI YAŞA KENDİNİ YAŞA!

    YanıtlaSil
  2. muhteşem bir yazı olmuş.Ben de hep sadece bilgi toplayıp uygulamamayı,çeşitli diyet kitapları okuyup sağlıksız beslenmeye devam etmeye benzetirim..:)

    YanıtlaSil