13 Nisan 2010 Salı

ALGI OYUNLARI


Bir dakika durun ve hayatınızı düşünün. Yaşamınızı,bugününüzü, dününüzü kim olduğunuzu hem de tüm açılarından görmeye çalışarak.
Peki yaşamınızı düşündüğünüzde içinizde tatmin olmuşluk mu yoksa olmamışlık mı baş gösteriyor?
Kafanızda bir liste oluşturun ve karşılarına da onay kutucukları yerleştirin. Şu soruları tek tek gözden geçirip onaylayın.
Şu andaki kendimden memnun muyum?
Başkalarıyla ilişkilerim istediğim gibi mi kurulu?
Hayatımda yolunda giden ve gitmeyenler neler?
Ne sıklıkla kendimi bunalmış, hayal kırıklığına uğramış hissediyorum?
Beni ne korkutur?
Beni ne mutlu eder?
Tüm bu soruları iyice düşünerek cevaplamaya çalışın. Geçmişinizin, şimdinizin ve gelecekte olmak istediklerinizin üstünden tek tek geçin. Belki de şu anda olduğunuz yerden çok memun olacaksınız ya da hayal kırıklıkları bulacaksınız yazdıklarınızda.
Tüm bu gözden geçirmeler sonucu vardığınız tüm kanılar aslında sizin algınızla alakalı. Hayatı sadece size özel bir algı penceresinden yorumlayabilirsiniz. Bir başkası asla sizin algınızın aynı şekliyle bu verileri değerlendiremez.
Algınızı belirleyenlerse sizin yaşamınızda şimdiye kadar başınızdan geçenlerdir. Geçmişiniz şimdiki yaşamınızda çok büyük bir etki bırakıyor. Kim olduğunuz ve yaşamı nasıl algıladığınız, geçtiğiniz yaşam sürecindeki deneyimlerinizce belirleniyor.
İnsan yaşadığı her anı tanımlama ve zihninde kataloglar halinde saklama eğilimindedir. Herşeyi temelde de iyi -kötü kataloglarına ayırırız. Yaşadığınız her olayı daha önce tanımladığınız filtrelerin arkasından görürsünüz. Her şey, her an kategoriler oluşturup uygun klasörlere yerleşir zihninizde. İşte bu daha önceden tanımlanmış veriler de sizin algınızı oluşturur.
Yaşadığınız her anda karşımıza çıkan olaylarda bu algı filtreleri sürekli olayları uygun şekilde tamamlayıp veri tabanı oluşturur.
Peki insan sadece bilgileri alıp işleyen bir robot mu?
Tabii ki hayır.
Algılarınızla beraber özgür irade seçeneği de iş başındadır. Bu seçenekler de kendi gerçekliğinizi oluşturmanıza yardım eder.
Aynı etkinlikte bulunan iki ayrı kişinin sizce  olayı yorumlaması aynı olabilir mi?
Bir sorun bakın, aynı filmi iki ayrı kişinin ağzından tamamen farklı filmler gibi dinleyebilirsiniz.
Çünkü her insanın sadece kendine özel bir algısı vardır.
Peki hangi yorum doğru?
Her görüş kendine göre doğrudur. Burada yanlış yoktur, sadece algı farklılığı vardır.
Kişiler bunun farkına vardığında doğru-yanlış çekişmelerinin bir çoğu ortadan kalkacaktır.
Bizler özgür irademizle daha pozitif bir gerçeklik yaratabilmek için algılarımızı kontrolde ustalaşmalıyız. Bu ustalığı edindikçe de hayat kalitenizi arttırma şansınızı elinize almış olursunuz.

Sri Bhagavan'ın sözü çok önemli:
"Aslında sıkıntı yoktur sadece algınız buna sebep olur.
Algınızı değiştirin, göreceksiniz hayata tepkiniz ve yaşamınızdaki olaylar değişecek."

Eğer algınızın karakterini biliyorsanız, gerçekliğinizi değiştirme gücüne sahip olursunuz. Eğer algınız negatif hale geliyorsa değiştirebileceksiniz.
Hayatınızın sihirbazı olup karanlık bulutlarla kaplı hayatınızı güneşli bir gün haline getirebilirsiniz. Algı oyunlarıyla yaşamınızı daha yaşanılası hale döndürmeniz mümkün.
Her zaman bir olaya farklı bir bakma yolu vardır. Geçmiş alışkanlıklarımızla hayatınızı sınırlandırmayın.
Güç sizin elinizde.

Sevgiyle kalın

Erkan Sarıyıldız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder