28 Mart 2010 Pazar

PAZAR HİKAYELERİ - ÇÖLDE ve ÖRDEK YUMURTASI



ÇÖLDE

İki arkadaş çölde yürümektelermiş. Yolculuğun bir yerinde aralarında bir anlaşmazlık çıkmış ve arkadaşlardabn bir tanesi diğerine tokat atmış. Tokat yiyenin canı çok yanmış, fakat ağzını açıp tek bir kelime bile etmemiş. Eğilip çölün kumlarının üstüne:
"Bugün benim en iyi arkadaşım bana bir tokat attı" yazmış.
Bu olayın ardından yollarına devam etmişler. Bir vahaya ulaşmışlar. İkisi de yolculuğun getirdiği yorgunluğu atmak ve temizlenmek için suya girmeye karar vermişler.
Suya girdikten bir süre sonra tokat yiyen arkadaş, suyun dibindeki bataklık alana takılmış ve boğulmaya başlamış. Çırpınarak yardım isteyince, arkadaşı koşarak sudan çıkmasına yardım etmiş. Böylece hayatı kurtulmuş.
Bunun ardından kenarda duran kayanın üstüne şu cümleyi kazımış:
"Bugün benim en iyi arkadaşım, hayatımı kurtardı."
Önce tokat atan, ardından hayat kurtaran arkadaş, merak içinde sormuş:
"Sana bir şey sormak istiyorum. Sana tokat attığımda bunu kumlara, hayatını kurtardığımda da bunu kayanın üstüne yazdın. Neden ?"
Diğeri cevaplamış:
"Biri senin canını acıttığında bunları kumların üstüne yazmalıyız ki, affediciliğin rüzgarı bunu silebilsin. Biri bize iyilik yaptığı zaman da, bunu kayanın üstüne kazımalıyız ki kimse bunun izini silemesin."

ÖRDEK YUMURTASI-(Şems-i Tebrizi'den alıntı)

Çocukluğumdan itibaren diğer insanlarla aramda büyük farklılıklar vardı. Herkes benim ayrıksı olduğumu düşünürdü. Beni kimsenin hatta babamın bile anlamadığını görüyordum.
Babam bir keresinde:
"Senin deli bir adam olduğuna inansam, akıl hastanesine kapatacağım; bir rahip olduğuna inanabilsem, kiliseye kapatacağım. Senin kim olduğunu anlayamıyorum." dedi.
Ben de cevap olarak:
"Biliyorsun babacığım, bunun neye benzediğini sana açıklayacağım. Bir keresinde bir ördek, yumurtasını döllenmesi için gizlice bir tavuğun altına bırakmış. Yumurta döllenip ördek yumurtadan çıktığında annesi olarak bildiği tavuğun arkasından yürümeye başlamış. Bir su birikintisinin başına gelene kadar. Ardından ördek suya atlamış ve yüzmeye başlamış; fakat tavuk, suyun kenarında kalmış.
Şimdi söyle sevgili babam, yuvamı bulmak için yaptığım aramalar sonucu denize ulaşmışım. Eğer sen kıyıda kalmayı tercih ediyorsan bu suç benim midir ? Suçlanacak kişi ben değilim."

Bugün de sizle iki adet, çok sevdiğim ufak hikayeleri paylaştım.

Sevgiyle kalın

Erkan Sarıyıldız


2 yorum:

  1. koskoca şems olmuş da, aile bağlarında çuvallamış demek. yabancı bir adama "ben artık sen oldum" diyebilmiş de, öz babasına "sen tavuksun, ben ördek" diyor hala... en yakınımızla ilişkimiz, en zor olanı galiba.

    YanıtlaSil
  2. İki hikayeni de çok beğendim. Benden aferin aldın :)) Semra Çaldemir

    YanıtlaSil